Foto: Ian Roman / Volvo Ocean Race

Kun en av de seks båtene som satte ut fra Auckland under starten av den 5. etappen i Volvo Ocean Race, kommer til mål uten større skader. Det er ikke regattadirektør Knut Frostad tilfreds med.

Volvo Ocean Race-sjef Knut Frostad uttrykker misnøye og bekymring med den nåværende tilstanden av båtene i Volvo Ocean Race-feltet. Frostad som har deltatt i regattaen hele 4 ganger kan ikke som sjef for verdens tøffeste regatta godta at man har sett det mannefallet man har. Regattaledelsen vil gjøre det de kan for å sikre at båtene kommer tilbake til regattaen og det burde de. Slik det ser ut nå risikerer man at bare 3 av 6 båter er klare til inportseilasen om et par uker.

Meldingen om at regattaledelsen ser alvorlig på den situasjonen man har kommet opp i, kom etter at Groupama mistet masten i går kveld, og at man dermed ble sittende igjen med bare to båter i regattamodus på det nåværende tidspunktet i regattaen.

“Det er for tidlig å foreta konklusjoner for nøyaktig hva som har gått galt, men det er ikke til å stikke under en stol at vi er bekymret over å se såpass mange skader på båtene. Det er ikke akseptabelt at vi ser så mange skader på båtene som vi har gjort gjennom denne etappen. Det er ikke uvanlig at lag har problemer med båtene sine og at man må løse disse når de kommer, men dette har skjedd i en langt større skala nå enn tidligere”

“Det er viktig at vi ikke drar forhastede slutninger over hvorfor båtene har så mye skader og flere av de skadene vi har sett har ingen klar sammenheng med hverandre. Vi vil imidlertid ta med de hendelsene vi har hatt nå, i videre arbeid med klasseregelen og teknologien for fremtiden.”

Volvo er neppe meget fornøyd med å bli assosiert med at båtene faller sammen slik de har gjort i denne runden av Volvo Ocean Race. Det svenske bilmerket har sikkerhet som en av sine viktigste merkevarer og det kan derfor ventes at vi vil se betydelige konsekvenser av ulykkene som har skjedd.